NICHITA STANESCU! -”TACERILE”


Spectacolul ,, Tacerile’’ in regia lui Diana Maria Mihailopol de la Salonul de piane a fost reinviat cu maiestrie de actrita Eliza Noemi Judeu. Interpretarea actritei poate fi exprimata in doua cuvinte : traire adevarata. Se pare ca in acest spectacol ,, tacerile’’ interpretate dintre versuri au contat mai mult decat versurile in sine. Cuvintele nefiind decat un preludiu, un genial preludiu al faimoaselor ,, necuvinte’’. Fara sa exagerez, departe de mine ispita subiectivismului, spectacolul chiar mi-a trezit fiorii unei meditatii reale asupra a tot ceea ce inseamna trairea artei, trairea in arta si din arta. Traim vremuri cand arta nu mai e demult o hrana pentru multi si asemenea spectacole merita un public mult mai numeros si mai entuziast. Sper ca acest spectacol sa se repete incurand iar poezia marelui poet al ,, necuvintelor’’ sa mai inspire si alte spectacole cu regii macar la fel de autentice. O ipostaza graitoare din spectacol e cea a mainilor intinse din spatele panzei albe: umbra acelor maini a trezit sugestia vie a doua aripi crucificate, destinul creator al artistului, destinul christic consemnat de poet si in versul ,, poetul, ca si soldatul nu are viata personala’’… Alt moment poate si mai profund a fost cel din poezia ,, Ducerea’’ cu acel 3 si 14 la finalul fiecarei strofe. Pe langa trimiterea initiala la raportul dintre circumferinta si raza cercului, interpretarea Elizei m-a facut sa ma gandesc la cu totul altceva : versetul biblic 3 cu 14 din Exod : Eu sunt ceea ce sunt. ,, Sfecla’’ din poezie simbolizand probabil o modestie existentiala, o constiinta a zadarniciei asumata cu tacere. Dincolo de acest ,, Eu sunt cel ce sunt’’ nimic nu mai poate prinde glas inafara de ,,necuvintele’’ poetului care, fireste, depasesc puterea de cuprindere a mintii si abia doar simtirea inimii le mai poate suprinde conturul vag. O poezie metafizica precum cea a lui Nichita lasa loc actorului pentru multa desfasurare. Intai trebuie sa o inteleaga el insusi ca mai apoi sa o transmita la un nivel potrivit unui presupus public educat. O actorita ca Eliza Noemi Judeu reuseste sa surprinda prin interpretare sentimentul de absurd, de tensiune spirituala covarsitoare. Exemplu graitor e si jocul cu mainile de la sfarsitul spectacolului : acele gesturi facute de ea in limbajul celor care sufera de mutenie, simbol al mesajului unei esente dincolo de litera, faptul ca arta, oricat ar fi ea de mare ramane de fapt muta in fata realitatii lui acel ,, este ceea ce este"

P.S : si inca ceva : da, o esenta perfecta atrage la ea o forma perfecta !..."Cu aplauze, Rares Mardare.

Poze de la spectacol

Fotografi : Liviu Terinte (Fox) si George (Inima Bacaului )Dupa spectacolele “FEMEI SINGURE” de Dario Fo& Franca Rame, regia Gheorghe Balint si “TANGO”- recital de muzica si poezie, Salonul de Piane va propune inca o intalnire de vis in luma martie!

O intalnire in “limba poezeasca” cu ... NICHITA STANESCU!

Sambata, 26 martie , orele 19.00 la Salonul de Piane

(str.L. Patrascanu nr. 2) www.salondepiane.ro

Pret bilet :15 ron.

Spectacolul “TACERILE”, realizat de regizoarea Diana Maria Mihailopol, cu participarea actritei Eliza Noemi

Judeu, propune iubitorilor de Nichita o revedere a poetului, asa cum era el, o “viziune a sentimentelor” si nu in ultimul rand,“o schimbare a mugetului prin cantec”. Veniti sa-l revedem, veniti sa-l ascultam,veniti sa nu-l MURIM!

Nichita Stanescu s-a nascut pe 31 martie. “Se va produce ceata...”
Written by

0 comentarii: